Vitaminok, ásványi anyagok

Mik a vitaminok? Melyek a vízben oldódó és a zsírban oldódó vitaminok? Mik az ásványi anyagok? Hogyan raktározza a szervezetünk az ásványi anyagokat?
vitaminok, ásványi anyagok, edzés diéta, táplálkozás, tápanyagok, fehérje, zsír, szénhidrát, fogyás, kalória, anyagcsere
Ásványi anyagok

Energiaszolgáltatás
Az ásványi anyagok nem szolgáltatnak energiát. Megtalálhatók a test szöveteiben és folyadékaiban, a vitaminokkal együtt segédkeznek az anyagcserében, részt vesznek az idegi és izomműködési folyamatokban.

 

 

Származás
A szervezet nem képes előállításukra, a táplálékkal vesszük magunkhoz az ásványi anyagokat.

 

 

Szerep
A vitaminokhoz hasonlóan az optimális anyagcserét segítik az ásványi anyagok. Közreműködnek a csontok felépítésében (kalcium), az izmok működtetésében (magnézium), a sejtek oxigénellátásában (vas), a vízraktározásban (kálium).

 

 

Fajták

 

Nagy mennyiségben van a szervezetben: kalcium, magnézium, kálium, foszfor, nátrium, klór, kén.

Kis mennyiségben van a szervezetben: vas, cink, szelén, jód, réz, króm, fluor, stb.

 

 

Raktározás
Az ásványi anyagok képesek elraktározódni, ami a belső egyensúly megbomlásához vezethet.

 

 

Forrás, napi ajánlott mennyiség
Az ásványi anyagok a vitaminoknál könnyebben pótolhatók a táplálékkal, de napjainkban igencsak ajánlott kész vitamin- és ásványi anyag készítményeket fogyasztani, melyek tudományos kutatások alapján tartalmazzák az összes anyag szükséges napi mennyiségét.

További aloldalak
1
Mi a kalória? Mekkora az emberek kalóriaszükséglete? Hány kalóriát égetnek el a különböző sporttevékenységek? Hány kalóriát éget a futás vagy a súlyzózás? Mi az anyagcsere, mi az oka a lassú anyagcserének?
2
Miért fontos az izmok edzése? Mikor és mitől kezdenek el nőni az izmok? Mi az izomnövekedés alapja? Melyek az izomfejlesztés, testépítés előnyei és alapszabályai? Mi az izomláz, hogyan kerüld el és hogyan kezeld?
3
Mik a szénhidrátok? Hogyan lesz energia belőlük? Melyek az egyszerű szénhidrátok? Miért fontos rostokat enni? Melyek a szénhidrát tartalmú ételek? A gyümölcsök és zöldség összetett szénhidrátokat tartalmaznak.
4
Mik a fehérjék? Hogyan lesz energia belőlük? Melyek az állati eredetű fehérjék és a növényi eredetű fehérjék? Mik az aminosavak?
5
Mik a zsírok? Hogyan lesz energia belőlük? Melyek a telített zsírok és a telítetlen zsírok? Melyek zsírban oldódó vitaminok? Mi a koleszterin?
6
Mik a vitaminok? Melyek a vízben oldódó és a zsírban oldódó vitaminok? Mik az ásványi anyagok? Hogyan raktározza a szervezetünk az ásványi anyagokat?
7
Milyen folyadékból mennyit fogyassz? Mikor és mennyi vizet kell inni? Miért olyan fontos a vízivás? Mi ad energiát és mi veszi azt el? Mit okoz az üdítő, alkohol, kávé, gyömölcslé, kóla a szervezetben?