Izomfejlesztés, izomnövelés

Miért fontos az izmok edzése? Mikor és mitől kezdenek el nőni az izmok? Mi az izomnövekedés alapja? Melyek az izomfejlesztés, testépítés előnyei és alapszabályai? Mi az izomláz, hogyan kerüld el és hogyan kezeld?
Izomműködés, izomfejlesztés, izomnövelés
Hogyan működnek az izmok?
Az izmok hőmérséklete működésük során megemelkedik. Az izmok számára biztosított energiának mindössze 20-30 százaléka használódik el a tényleges mozgásra, 70-80 százaléka hő formájában elvész.

Az energiaszolgáltató tápanyagok adják az izomműködéshez szükséges energiát: a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok. Az izomműködés közvetlen energiaszolgáltatója az ATP nevű molekula. Az ATP a tápanyagok lebomlásával keletkezik.

A szénhidrát a legfontosabb energiaforrás, aerob és anaerob testedzéssel is felhasználható. Aerob mozgás esetén a szénhidrát lebontása tízszer hatékonyabb, az ekkor keletkező bomlástermékek (víz és szén-dioxid) könnyen eltávoznak a szervezetből.

Az anaerob mozgás bomlásterméke a tejsav, ami lassan távozik a szervezetből, két-három napig fájdalmas izomlázat is okozhat.


Mikor növekednek az izmok?
Az izmok nem működésük közben, hanem a pihenés, a regenerálódás közben növekednek. Az izom épüléséhez, szépüléséhez fehérje szükséges. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak az edzés előtt vagy közben, hanem edzés után is fogyassz fehérjedús ételt vagy táplálékiegészítőt.
További aloldalak
1
Mi a kalória? Mekkora az emberek kalóriaszükséglete? Hány kalóriát égetnek el a különböző sporttevékenységek? Hány kalóriát éget a futás vagy a súlyzózás? Mi az anyagcsere, mi az oka a lassú anyagcserének?
2
Miért fontos az izmok edzése? Mikor és mitől kezdenek el nőni az izmok? Mi az izomnövekedés alapja? Melyek az izomfejlesztés, testépítés előnyei és alapszabályai? Mi az izomláz, hogyan kerüld el és hogyan kezeld?
3
Mik a szénhidrátok? Hogyan lesz energia belőlük? Melyek az egyszerű szénhidrátok? Miért fontos rostokat enni? Melyek a szénhidrát tartalmú ételek? A gyümölcsök és zöldség összetett szénhidrátokat tartalmaznak.
4
Mik a fehérjék? Hogyan lesz energia belőlük? Melyek az állati eredetű fehérjék és a növényi eredetű fehérjék? Mik az aminosavak?
5
Mik a zsírok? Hogyan lesz energia belőlük? Melyek a telített zsírok és a telítetlen zsírok? Melyek zsírban oldódó vitaminok? Mi a koleszterin?
6
Mik a vitaminok? Melyek a vízben oldódó és a zsírban oldódó vitaminok? Mik az ásványi anyagok? Hogyan raktározza a szervezetünk az ásványi anyagokat?
7
Milyen folyadékból mennyit fogyassz? Mikor és mennyi vizet kell inni? Miért olyan fontos a vízivás? Mi ad energiát és mi veszi azt el? Mit okoz az üdítő, alkohol, kávé, gyömölcslé, kóla a szervezetben?