Helyes Testtartás lényege, elmélete

Miért van szükséged a helyes testtartásra? Melyek a helyes testtartás alapszabályai? Melyek a hanyag testtartás következményei? Hogyan alakítsd ki a szép, kihúzott testtartást egyszerűen és tartósan?
helyes testtartás, hanyag testtartás, szép testtartás

Miért van szükséged a helyes testtartásra?

Nagyon ritka a gerincét szépen, egyenesen tartó ember, s éppen ezért feltűnő is. Különleges képességnek számít, pedig mennyire egyszerű!
A helyes testtartástól a tested jóval fiatalabbnak néz ki. A helyes testtartás hatására jobban áramlik a testedben a vér és az energia, könnyebb a légzés és az emésztés, nem görcsölnek be a váztartó izmok, tehermentesül a térd és a csípő, sem a lábaidnak, sem a gerincednek nem kell többlet terhet viselniük.


A helyes testtartás szabályai

A következő pontokra kell odafigyelni. Lentről felfelé vannak listázva, hiszen csak jó alaphoz lehet a felsőtestet igazítani:
1. A lábaidat térdben egy-egy centire rogyaszd be.
2. Feszítsd meg a fenekedet.
3. A medencét kissé told előre.
4. Húzd be a hasadat, ezzel együtt kicsit feszítsd meg.
5. A mellkasodat emeld fel, a bordákat nyisd ki.
6. A vállaidat húzd hátra és kissé ereszd le.
7. A fejedet emeld fel, nyakból húzd kissé hátra.


A helytelen testtartás következményei

A megfeszített térd túlterheli a térdízületet, túlfeszíti a térdhajlatot, elveszi a munkát a comb és a fenék izmaitól, így azok egyre inkább elsatnyulnak.
Az állandó aszimmetrikus testtartás (ha az egyik lábra tartósan több súly nehezedik) miatt súlyos csípő-, térd- és bokaízület bántalmak alakulhatnak ki.
A púpos hát az esetek 95 százalékában a rossz tartás következménye, mert a hátizmok nem fejlődnek ki megfelelően.
A gerincferdülést a kamaszoknál leginkább az iskolatáska állandó egyoldali viselése okozza, ezért kell hátitáskát hordani.
A beesett mellkas és az előreesett váll miatt kisebb a tüdőkapacitás, kevesebb oxigén jut a vérbe.
A legyengült izomzat, a csökkent állóképesség szintén gyakori következménye a helytelen tartásnak, hiszen a gyenge izmokba eleve kevesebb oxigén jut, tovább gyengítve azokat.A helyes testtartás kialakításának szabályai

1. Kétirányú, szimmetrikus izomerősítés.
A has-, hát-, comb- és fenékizmok felelősek a helyes testtartásért. Ezek egymásra ható izmok, feszítő és hajlító, illetve közelítő és távolító izmok. A hasizmokkal együtt a hátizmokat, a csípőizmokkal együtt a farizmokat, a combfeszítőkkel együtt a combhajlítókat is edzeni kell a kiegyenlített izomerő és az optimális hajlékonyság elérése érdekében.
2. Alakítsd ki a helyes testtartást tudatosan.
Először is mindig próbáld meg egymáshoz igazítani a vállakat, a csípőt, a térdeket és a bokákat. Egy jó kis gyakorlat, ha naponta néhány percet háttal a falhoz állsz, vagy hanyatt fekszel a padlón, s közben rögzíted magadban az egyenes gerincoszlop érzetét.
3. Tükör, fotó és videó.
Szintén ajánlatos korrigálni a testtartást tükör, fotó és videó segítségével, mert így abszolút felfedhető, hol is van a probléma.


Miért olyan kényelmetlen a helyes testtartás?

A helyes testtartás szokatlan, fárasztó, kényelmetlen lehet azoknak, akik már évek vagy évtizedek óta görbén állnak. Ennek oka a helytelenül kifejlődött izmokban keresendő. A rendszeres szoktatással, a hátizmok és hasizmok megerősítését célzó gyakorlatokkal ez a fárasztó érzés el fog tűnni, a korábbi tartási és egyensúly panaszokkal együtt.
A FitFive gyakorlójaként büszkének kell lenned önmagadra, s aki büszke, az mindig húzza ki magát!

Aloldalak Aloldalak