Gyaloglás Edzés lényege, elmélete

Milyen különböző gyaloglás edzéstervek vannak? Mi a dinamikus gyaloglás? Mi a légzőgyaloglás? Mi a nordic walking? Mekkora távot és milyen sebességgel gyalogolj? Miért is a gyalogló edzésprogramok az edzéstervezés egyik legfontosabb elemei?
gyaloglás edzésterv, dinamikus gyaloglás, légzőgyaloglás, nordic walking, gyalogló edzésprogram, edzéstervezés
Mi a dinamikus gyaloglás?

A széles, karlóbáló mozdulatokkal kísért gyors gyaloglást dinamikus gyaloglásnak nevezzük. Mivel itt a karok és a vállak is aktívan mozognak, ezért ez az edzésfajta közel annyi kalóriát éget el, mint ugyanennyi távolságú futás.


A táv ugyanakkora, de a sebességed lassabb, ezért az edzés időtartama hosszabb lesz, mintha futnál.


Dinamikus gyaloglás közben hosszúkat lépj, lábujjal ellökve magadat a talajtól, kidomborított mellkassal, emelt állal, s a karjaidat erősen lengesd előre-hátra.


A karmozgás a lépésekkel ellentétes: bal láb és jobb kar, illetve jobb láb és bal kar mozdul egyszerre. Mindezt lazán, szabályos be- és kilégzéssel kísérd.


Ez a fajta aerob gyakorlat nem terheli meg az ízületeket, ugyanolyan hatásos, mint a futás. Egyetlen hátránya, hogy kétszer annyi ideig tart, mint a futás.


Mi a FitFive légző-gyaloglás?

Amikor csak teheted, gyalogolj! Normál, egyenletes tempóban, ne siess!


A gyaloglás ritmus. Minél többet gyalogolsz, annál jobban ráérzel erre a ritmusra, ami kiegyensúlyozott rendszert fejleszt ki a belsődben is. Gyalogolj sokat, és a gondolataid letisztulnak, helyes döntéseket fogsz hozni minden helyzetben.


A gyaloglást összekötheted a teljes tüdőlégzéssel: ez a légzőgyaloglás.
így két legyet ütsz egy csapásra: aerob edzés komplett légzéstechnikával.


A légzőgyaloglás lényege, hogy a légzés ritmusát összehangold a lépésekkel. Teljes tüdőlégzést kell alkalmaznod a következőképpen: öt lépésre teljes belégzés, öt lépésre légzésvisszatartás, öt lépésre teljes kilégzés, majd újra belégzés - légzésvisszatartás - kilégzés, és így tovább, ahányszor csak jólesik.

További aloldalak
1
Melyek a leggyorsabb és legalaposabb bemelegítő edzés lépései? Hogyan végezz el egy szép, dinamikus és gyors bemelegítést? Miért nagyon fontos a bemelegítés és a levezetés bármilyen edzésprogramról legyen szó?
2
Miért van szükséged a helyes testtartásra? Melyek a helyes testtartás alapszabályai? Melyek a hanyag testtartás következményei? Hogyan alakítsd ki a szép, kihúzott testtartást egyszerűen és tartósan?
3
A rendszeres testedzés legkönnyebb és legegyszerűbb formája a napi torna. A cél, hogy minden nap átmozgasd az összes izmodat, ízületedet, testrészedet. Nagyon hatékony edzést adnak a reggeli torna gyakorlatok és az esti torna gyakorlatok.
4
Miért fontos az izmok edzése? Mikor és mitől kezdenek el nőni az izmok? Mi az izomnövekedés alapja? Melyek az izomfejlesztés, testépítés előnyei és alapszabályai? Mi az izomláz, hogyan kerüld el és hogyan kezeld?
5
Melyek a zsírégetés és fogyás alapszabályai? Hogyan tudsz megszabadulni a felesleges zsírtól? Hogyan működik a zsírégető edzés, hogyan tüntesd el a zsírpárnákat? Mi a legjobb zsírégető edzésterv nőknek?
6
Milyen most az állóképességed? Hogyan növeld biztonságosan és tartósan az állóképességedet? Mekkora intenzitás és pulzusszám szükséges a szív- és érrendszered erősítéséhez? Mennyit és hogyan fuss? Miért fontos a gyaloglás? Hogyan lélegezz futás közben?
7
Milyen különböző gyaloglás edzéstervek vannak? Mi a dinamikus gyaloglás? Mi a légzőgyaloglás? Mi a nordic walking? Mekkora távot és milyen sebességgel gyalogolj? Miért is a gyalogló edzésprogramok az edzéstervezés egyik legfontosabb elemei?
8
Mi a jóga, melyek a legjobb jógagyakorlatok? Honnan ered a jóga és milyen változatok, stílusok vannak napjainkban? Hogyan érhető el az egészség és az egyensúly a jóga gyakorlása által? Hogyan válassz jógatanfolyamot?